:: cLiCk cLiCk ::

:: cLicK cNi ::

Monday, October 21, 2013

Air Tangan

As-salam..
 
Hiii, muncul dan muncul lagi.... o, ya baru-baru ni sy ada beli satu buku.. 'La Tahzan, Jangan Bersedih'... memang best dan banyak ilmu kat dalam tue.. tapi, belum abis lagi.. Nampak gayanya sekarang ni nak kena suburkan balik minat membaca dalam diri.. mudah2 menjadi ikutan anak2.. selain novel cinta cintun semua, better juga diselang selikan dengan buku-buku ilmiah macam nie... sekarang sy prefer buku-buku motovasi..
 
kalau zaman muda remaja dulu, sy ni memang boleh dikategorikan sebagai ulat buku.. rasa tak senang kalau da something untuk di baca.. and sy akan baca apa sahaja.. buku, majalah, novel, komik semua la.. dengan pelbagai genre... bila banyak membaca memang luas pengetahuan kita.. macam-macam ilmu kita dapat... tp, lepas kawin and ada anak, minat dah berkubur sikit demi sikit.. kadang-kadang rasa rugi sangat coz otak dah makin lemb.... pas tu cepat lupa semua... so, memang nak kena mula membaca balik.. membaca kan jambatan ilmu.. x da ruginya kan...
 
 
opppppps, sebenarnya nak citer pasai masak-memasak, makan-makan tapi, melencong sikit... Macam yang sy citer sebelum ni kan, kan adam sekarang dah tak minum susu & makanan xspecially nasi memang kena always ada kat rumah tu... so, semangat memasak tu kira up la sikit... balik keja memang terus ke dapur.... siapkan makanan semua... kalau nak citer xtvt tu memang packed (lain kali la eh)... ni nak citer masak semalam...
 
Balik keja tengok dalam fridge ada daging korban yg mil bagi baru2 ni.. sy kalau bab daging memang pening sket nak masak.. g pun, sy ni bukan peminat daging.. anak2 pun sama.. pas tu tengok ikan pun ada, ayam. sorong dan udang... blur, nak masak apa ni.... Tanya adam dia nak sotong... so, decided kuarkan daging, ikan and sotong jer.. sotong masak menu biasa yg selalu buat untuk anak2.. memang licin.. nanti sy share resepi yer.. pas tu singgang ikan versi Kedah untuk diri sendiri dan singgang daging versi kelate untuk hubby.. tu jer cukup... ahli tak ramai x perlu masak banyak2....
 
 
 
 
Singgang ikan versi Kedah
 
 
singgang daging versi Kelantan..
 
sotong untuk anak-anak
 
Nak share resepi sotong ni... pada sy kalau masak guna udang lagi sedap.... ari tu guna ketam, ok jugak.. tak kisah la apapun, resepi sama ja hihihi...

 
Bahan-bahan :
 
*Bawang besar (potong bulat2)
*Halia (hiris nipis2)
*Bawang Putih (hiris nipis2)
*Cili Kering (potong kecik2, rendam dan buang biji)
*Daun Kari
*Sos Cili
*Sos Tiram
 
Cara2nya :
 
Tumis semua bahan-bahan di atas kecuali sos tiram dan sos cili... pas agak berbau dan garing sikit, masukkan sotong ker, udang ker (kalau udang sy buang kulit siap2 and biarkan ekor jer), ketam ker, apa2 jer lah.. bila dah agak sebati, masukkan sos tiram dan sos cili... pastu kalau macam pekat sangat leh tambah air... bila dah sebati and mendidih boleh angkat... makan...
 
 
selamat mencuba... daaa
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

:: SaHaBaT cAuLaLa ::