:: cLiCk cLiCk ::

:: cLicK cNi ::

Saturday, January 29, 2011

:: iKaN bOlEh SeBarKAn PeNyAkiT HIV ::

sharing is caring..ada saper2 pernah buat terapi ikan tak??? kalau x salah, last year glamer juga bab2 terapi ikan ni.. kononyer boleh sembuhkan penyakit, bla bla bla... sy pun ada jugak keinginan bila tengok iklan dulu... tp, sampai kesudah x pergi pun.. Keinginan tu pun dah x wujud dah rsanya... tambah2 bila dapat info ni...

so, sekarang nak share ngn kawan2 semua pulak..

 Tapi terfikirkah kita bahawa sebelum kita hulurkan kaki kita kepada ikan tu sebenarnya ikan tu dah cubit kaki orang lain yg mungkin ada penyakit HIV atau hepatetis B.

 kenyataan resmi dari Kementerian Kesihatan United Emerate Arab Saudi.

Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar di atas boleh menyebarkan penyakit bahaya.

Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”

Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”

Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat kulit termasuklah penyakit psoriasis.

Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin). Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.

Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika.

so, x yah lah cuba ekkk

No comments:

Post a Comment

:: SaHaBaT cAuLaLa ::