:: cLiCk cLiCk ::

:: cLicK cNi ::

Monday, June 10, 2013

NASI AIR SIAM

Ari ni dah 1 Syaaban kan.. ok, sy puasa k ari ni.. hahaha.. motip bagitau kata puasa????

okey-okey, biasala bila sebut puasa ni terus terbayangkan menu-menu indah di saat berbuka puasa nanti... konon2 macam plan nak masak la ni.. tapi apa yang best?? ermmmm oooo, baru teringat yang mr hubby suka sangat ngan nasi air.. dia pernah la cakap memang feveret dia sangat.. so, ingat nak masak nasi air jer la.. tapi, sedap ker?? ni macam resepi & makanan orang kelate jer ni... dah dalam darahnya mengalir darah kelate so, tekaknya pun mestila tekak kelate gak kan... macam dua orang beradik tu, kalau ngan kepok tak kira la kepok lekor ka kepok keping ker seharian leh ngadap... hari2 ulang...

jom2 minta tolong kat en google untuk dapatkan resepi nasi air ni... pakar memasak cam sy ni memang sentiasa perlukan pertolongan en google hihihi... jom tengok resepi :


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • Nasi - dimasak sedikit lembik
  • Daging - 1/2 kilo
  • halia - 5 inch -ditumbuk lumat
  • cili padi (hijau atau merah) - segenggam
  • cuka makan - 3 atau 4 sudu besar
  • garam,gula sesedap rasa
  • BAHAN TAMBAH
  • ikan bilis - digoreng garing
  • bawang goreng
  • bihun - 1/4 dari plastik. Dibasuh dan sejat. Digoreng dalam minyak
  • air lada (cili) - sila rujuk cara membuat
  • daun sup - dihiris halus-halus
  • limau nipis/limau kasturi - di potong (utk diperah semasa makan)
  • **bahan tambah ini-perlu dihidangkan dalam bekas berasingan. Memudahkan anda untuk menambah apa yang anda suka ketika makan.

Cara-cara

  1. Masak Nasi seperti biasa cuma lebihkan air sedikit.
  2. Daging tersebut -dipotong besar-besar dan direbus dlm air yang banyak. Setelah masak - Air daging tersebut dipanaskan semula dan ditambah garam dan gula sesedap rasa. Kalau rasa tak cukup utk seisi keluarga (bagi yg suka kuah byk) boleh tambah air lagi.
  3. Daging yang direbus tadi - dipotong/disiat kecil-kecil dan digaul dengan halia. Seterusnya digoreng hingga garing.
  4. Air lada - Cili padi ditumbuk lumat. Masukkan ke dalam mangkuk kecil-tambah cuka, gula dan garam sesedap rasa.
  5. Semua sudah siap. Bolehlah ambik satu senduk-masukkan air daging-masukkan semua bahan tambah-gaul2kan semuanya-MAKAN-kalau tak cukup pedas-tambah air lada :).
  6. TIP- bahan yang perlu digoreng ialah - bihun, ikan bilis, daging. Anda perlu menggoreng ikut aturan bihun-ikan bilis-daging. Kalau goreng daging dulu nanti-serdak dari halia tersebut akan bercampur dgn bihun atau ikan bilis.
  7. CARA MAKAN- ambik nasi sesenduk-masukkan air daging yang tengah panas tu-kemudian di masukkan segala bahan tambah. Sedap dimakan panas-panas apalagi kalau semakin pedas. Jaminan 100% sedap!

siap ada jaminan 100% sedap tu yang wat teruja tue...... nampak macam senang.. jom try.. nanti kita update akhirannya cam na...

No comments:

Post a Comment

:: SaHaBaT cAuLaLa ::